Hopp til innhold

Sammensveiset: Norges første fagrådgivere i å rehabilitere verna bygg i betong, mur og puss, er blitt en sammensveiset gjeng etter 7 studiesamlinger i regi av Fagskolen Vestfold Telemark.

Her på besøk i Borgengården i Skien. Fv. foran, Bernt Johannessen, Peder Alme, Stian M. Larsen, Truls M. Bratfoss, Else Skau, Fortidsminneforeningen. Fv. andre rekke i trapp og sittende, Janna Niku, Christian Warg, Anders Nordbakken, Robin Eltvik Erdal, Rolf Christian Korrell, Anders Sølve Strand. Fv. bak Joakim H. Gitlestad, Maria K. Stornes , Johan H.Lassen, Thomas Haugen, Wladzimierz Fomin-Krasnopolski, Erlend Holtermann, fagleder, Henrik O. Sundbotten,  Kristoffer S. Bjørn-Hansen, Einar Bertel Røstgård , Ruben A. Krokstrand, Asbjørn Sletholt, Fagskolen.

Det er fortsatt ledige plasser på studiet. Skolen har overtatt inntaket, søk her og meld deg på interesseskjemaet. Vi sender deg deretter nødvendig info. Forutsatt av ledige plasser, er det løpende inntak fram til 1. september.

Restaurerer du verna bygg i betong, mur og puss, da er det smart å ta Norges eneste utdanning. Det gir deg mange fortrinn og muligheter framover.

Det sier Norges første fagrådgivere i betong- og mur rehabilitering, snart med eksamen i lomma fra Fagskolen i Vestfold Telemark og landets eneste utdanning i å rehabilitere vernede konstruksjoner i betong, mur og puss.

Jobbe som prosjektleder, bli trygg i rådgiverrollen, oversikt over finansieringsmuligheter, samarbeide godt med museer og oppdragsgivere og styrke eget håndverksfag gjennom å se sammenhenger med andre fagområder er bare noen av mulighetene studiet gir

Murermester Bernt Johannessen og gipsmaker Peder Alme

Praktisk nyttig

Murermester Bernt Johannessen og gipsmaker Peder Alme, leder av Ornamentfabrikken på Valderøya, skryter av fagutdanningen

Vil etterutdanne ansatte

Murerbransjen har ikke har hatt noe etterutdanning av muremestere på skolenivå, forteller Bernt Johannessen.

– Da studiet kom, tenkte jeg, at jeg får prøve det, for å se hva dette er. Vi ønsker å sende ansatte i ettertid for å få mer kompetanseheving i bransjen.

Her forteller murermester Bernt Johannessen, leder av RB Johannessen AS med 16 ansatte i Haugesund, om hvorfor han valgte et års fagstudier i verna betongkonstruksjoner,  hva han har fått, skal bruke det til, og hvorfor andre bør bli med neste år.

Lært mye om å vurdere tilstand – hvordan gå fram

– Nytteverdien er at vi har lært veldig mye om tilstandsvurderinger og om lovverket, hvordan vi bør gå fram. Vi jobber mye med utførende, så vi har mye å mye å lære om vernede og fredete bygninger som vi gjør her. Studiet til nå har vært beldig bra.

Få med ansatte – bør ta studiet

– I løpet av et par år , så håper jeg at vi kan ha en til to mann med på studiet, helst to hvis det lar seg gjøre at de vil da selvfølgelig. Og til murere som ønsker å drive med dette, så bør de ta studiet. Murerene er unge i dag, og har ikke den kompetansen som trengs. De bør bli med for å lære hvordan dette fungerer.

Håper studiet vedvarer

– Jeg håper studiet vedvarer og ikke blir et «blaff» som bare varer et til to år. Jeg håper det vedvarer.

Lære om vern for å styrke faget sitt

Peder Alme er gipsmaker og driver Ornamentfabrikken han startet opp i 2017 på Valderøya nær Ålesund.

– Jeg ble med på studiet, fordi jeg er interessert i vern i en større sammenheng. Jeg ville lære mer om betong og mur i konstruksjonene, og mer om helheten på de byggene jeg jobber på, for å styrke det arbeidet jeg gjør som gipsmaker.

Her forteller Peder Alme, leder av Ornamentfabrikken på Valderøya, om hvorfor han valgte et års fagstudier i verna betongkonstruksjoner, hva han har fått, skal bruke det til, og hvorfor andre bør bli med neste år.

Heng med på utdanningutviklingen i bygningsvern

– Hvis en er opptatt av bygningsvern, og det bør en jo være opptatt av,  for det henger jo sammen med miljøvern, ressursbruk, byutvikling og bomiljø. Da bør man henge med på denne utdanningsutviklingen. Dette studiet er det første jeg kjenner til, som handler om mur.    

Interessant å dele erfaringer

– Jeg synes først og fremst det har vært interessant å møte andre. For vi er jo litt i samme situasjon alle sammen, men jobber veldig ulikt. Samtalene vi har, og å høre erfaringer fra andre er veldig interessant.

Opptatt av håndverket

– Jeg er fagmann, først og fremst opptatt av håndtverket mitt, gipsmaker, som jo et tradisjonshåndverk. Inngangen til min interesse for gamle bygg er håndverket, materialer, verktøy, prosessene, metodene.

Gipsmakerfagt handler om takrosetter, taklister, gipsfigurer, og på utsiden, fasadedekor.

 – Fasadedekor et er restaureringfag som blir mer og mer interessant, sier Peder Alme.

 Fra besøk i Borgengården i Skien

 Borgengården fikk Kulturminnefondets nasjonale utmerkelse for godt bevaringsarbeid i 2019.

Peder Alme og medstudenter beundrer fasadedekoren på Borgengården i Skien

Peder Alme og medstudenter beundrer fasadedekoren på Borgengården i Skien.

Gipsmaker Peder Alme henter inspirasjon fra rosett i taket på Borgengården i Skien

Gipsmaker Peder Alme henter inspirasjon fra rosett i taket på Borgengården i Skien.

Erlend Holtermann, fagleder i Rehabilitering av verna konstruksjoner betong, mur og puss, Fagskolen Vestfold Telemark

Erlend Holtermann, fagleder i Rehabilitering av verna konstruksjoner betong, mur og puss, Fagskolen Vestfold Telemark.

Veldig aktuell kompetanse – gjort mye feil

– Rehabilitering av verna bygninger og konstruksjoner er veldig aktuelt, sier Erlend Holtermann som til daglig leder entreprenørfirma Ypsilon Contractors i Skien. 

– Fagstudiet er laget for å svare på et helt klart behov.  Mye av behovet for å rehabilitere bygg og konstruksjoner framover er en følge av at mye er gjort feil i mangel på kompetanse, bl.a. bruk av feil materialer. Det har vært mangel på kompetanse både hos eiere, hos rådgivere og utførende, mener Holtermann. Vi svarer opp behovet for kompetanse som samlet dreier seg om både det faglige, betong, mur og puss, og også det antikvariske, spesielt spisset for bygninger viktig å ta vare på.

Nyttig kvalifisering for rehabiliteringsoppdrag

Deltakere får dokumentert kompetanse på å rehabilitere verna bygninger.

– For de som skal jobbe i rehabiliteringsprosjekter er utdanningen svært nyttig for å delta og utføre arbeider, sier Holtermann. Det blir jo gjerne utlyst anbudskonkurranser, og nå er det grunn til å forvente at de som bestiller i enda større grad kommer til å sette krav til kunnskap og erfaring i antikvarisk rehabilitering. Nå når de vet at kvalifiseringen finnes. Og på sikt, er det nærliggende å kunne tenke seg at dette kan bli en type sertifisering , håper Holtermann

Svært engasjerte

Holtermann skryter av studentene.  – De er svært engasjerte og interesserte. Mange deltakere her har egen kompetanse på rehabilitering, men det å komme sammen , utveksle erfaringer å få kontakter er kanskje den største gevinsten. Det er kjempebra.

Erlend Holtermann, fagleder i Rehabilitering av verna konstruksjoner betong, mur og puss, Fagskolen Vestfold Telemark i samtale med Joakim Gitlestad og Wlodzimierz Fomin-Krasnopolski i Borgengården

Erlend Holtermann, fagleder i Rehabilitering av verna konstruksjoner betong, mur og puss, Fagskolen Vestfold Telemark i samtale med Joakim Gitlestad og Wlodzimierz Fomin-Krasnopolski i Borgengården

Interesserte studenter på besøk i Borgengården i Skien. Her forteller Asbjørn Sletholt fra Fagskolen og Else Skau fra fortidsminneforeningen om rehabilitering av bygget
Interesserte studenter på besøk i Borgengården i Skien. Her forteller Asbjørn Sletholt fra Fagskolen og Else Skau fra fortidsminneforeningen om rehabilitering av bygget

Interesserte studenter på besøk i Borgengården i Skien. Her forteller Asbjørn Sletholt fra Fagskolen og Else Skau fra fortidsminneforeningen om rehabilitering av bygget.

Annet relevant studie

Metallrestaurering – Mekanisk restaurering av verna konstruksjoner

Tekst/foto: Siri Krohn-Fagervoll